Opožděný úvodník aneb vítejte v novém

Rád bych vás tímto článkem uvítal na značně předělané podstránce věnované světu Ravenloft (RL). Určitě první, čeho jste si všimli, je nový design této stránky. Úmyslně je dost podobný hostitelské stránce d20 a umožňuje také stejně používat valnou část možností, které znáte z domovské stránky. Není to ovšem jediná změna, ke které došlo. Ale, abych nic podstatného nepřeskočil, tak to vezmu popořadě a nejdříve napíšu pár slov vzniku tohoto projektu www.d20.cz.
Napsal Vannax
Původně jsem stránku věnovanou Ravenloftu založil v únoru 2005 jako vlastní projekt nazvaný Lost Souls na Webu zdarma. Po pár měsících mělo dojít k zmrtvýchvstání stránky CzechDnD, kam jsem měl v úmyslu svojí tvorbu přesunout. Pokračoval jsem tedy dál po svém až do doby, kdy jsem se dozvěděl o úmyslu Rytíře a Alnaga spojit jejich stránky Stín rytíře a Bazilišek do jedné. Díky tomu, že se tohle povedlo – a musím dodat, že s Maxovým nemalým přispěním nadmíru dobře – začal jsem na jaře loňského roku uvažovat o připojení Lost Souls k jejich v té době již vzniklé d20.
Mezitím jsem však už naplno rozjel dopisování s autory různé neoficiální tvorby k RL a v malé míře se mi i dařilo získat souhlas některých z nich k přeložení a uveřejnění jejich zajímavých nápadů. Ravenloft se nakonec koncem jara objevil v rodině světů na d20 a doplnil jsem do něj pár dalších článků. Protože komunikace s jednotlivými autory byla zdlouhavá, pracná a nepříliš úspěšná, rozhodl jsem se, že zkusím oslovit největší a nejvíce aktivní fanovskou stránku o RL, tedy americko-kanadské Fraternity of Shadows (dále jen FoS). Nejdříve jsem si zopakoval anabázi dotazování jednotlivých autorů a dobral se stejně nevalného výsledku jako dříve. Později jsem se připojil k jednomu z jejich vlastních projektů a stal se spoluautorem jejich zatím posledního netbooku „Survey to the Souragne Expedition“ a nakonec jsem je oslovil přímo s dotazem, zda bych mohl vytvořit jakousi českou mutaci jejich stránky. K mému nemalému překvapení jsem asi po čtrnácti dnech dostal kladnou odpověď. Uteklo pár měsíců a poté co trio Dé dvacítky dokončilo nový vzhled jejich domovské stránky, jsme se s Alnagem a Maxem pustili i do nezbytných úprav sekce RL.
Změny se tedy netýkají jen určitého sjednocení designu s d20, ale také obsahu a členění článků. Změnilo se také logo, protože to bylo jednou z podmínek FoS při udělení jejich souhlasu.
V této chvíli již je téměř vše připraveno pro správné fungování stránek a Alnag je postupně plní obsahem, který již dříve obsahovaly. Proto se také můžete cítit trochu zahlceni přílivem RL článků v novinkách zde, na úvodní stránce. Až bude vše původní doplněno, začnu postupně vydávat i nově přeložené příspěvky. Co byste zde tedy dříve nebo později mělo objevit? Kromě jiného:
  • Vedle mých recenzí na příručky zde budou i překlady recenzí jiných nadšenců RL.
  • Originály netbooků, které uveřejňuje FoS. Postupně, jak je budu překládat, se i tyto netbooky začnou v češtině objevovat porůznu v oddílech pro hráče a dějmistry.
  • Nápady a zápletky na přípravu dalších dobrodružství v RL.
  • Interview s autory oficiálně vydaných novel a komentáře autorů k vydaným příručkám.
  • Rozcestník na spoustu fanovské RL stránky (většina v angličtině).
  • Ke stažení budou celá dobrodružství, která sepsali někteří z návštěvníků FoS.
  • Různé pomůcky pro dějmistry, jako jsou seznamy domén, příruček, featů pro RL atd.
I když se původní koncepce týkala jen 2. edice pravidel, tedy AD&D, současná podoba již bude obsahovat jak příspěvky pro druhou edici, tak příspěvky ke hře podle 3. resp. 3,5 edice. Věřím, že i lidé, kteří nejsou příznivci Polosféry děsu, zde mohou najít přinejmenším pár dobrých nápadů nebo inspiraci pro vlastní dobrodružství, nehráčské postavy a podobně a ocením jakékoli vaše komentáře nebo poznámky k článkům.
Pár slov na závěr: Neočekávejte zde každodenní aktualizace, jako je tomu na www.d20.cz, to prostě není v mých silách. Budu se snažit sem umísťovat alespoň jeden článek týdně a rozhodně přivítám i případnou vaší iniciativu.
Dlužím ještě poděkování všem, kteří mi pomohli dostat tuhle stránku do takové podoby, v jaké je nyní. V prvé řadě chci poděkovat celé šestici členů FoS a jmenovitě pak Joelovi. Dále pak triu d20 – Maxovi za skvělé sladění designu FoS s vychytávkami z d20, Alnagovi za trpělivost a spoustu přípravných prací a taky Rytířovi za to, že nám do toho moc nekecal :)
Sluší se ještě jednou poděkovat i autorům článků, kteří mi dali svolení k jejich publikování. A nesmím zapomenout také na Monodrona, který svým dílem (několika překlady) přispěl a věřím, že i nadále přispívat bude.
A zde, abych nezapomněl, je ještě odkaz na originál:
http://www.fraternityofshadows.com
Napsal Vannax 26.01.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
ČAS 0.091621160507202 secREMOTE_IP: 3.239.208.72