Ravenloft 3rd Edition

Firma White Wolf, vlastník práv na svět Ravenloft, vydala Campaign Setting pro třetí edici Dungeons and Dragons. Swords and Sorcery se ukázaly jako velmi dobrý zdroj materiálů pro 3e, a v tomto trendu pokračují.
Pokud čekáte něco ve smyslu Forgotten Realms Campaign Setting, čili knihu s rozpracovanými národy, kontinenty, městy, vesnicemi, hospodami a známými osobnostmi daného herního prostředí, ničeho takového se vám v recenzovaných materiálech nedostane. Swords and Sorcery: Ravenloft je totiž materiál pro DM vyššího stupně. Uvádí skutečně jen to minimum informací pro Dějmistra (Game Mastera), aby si udržel nadhled nad děním a výhodu před hráči, ale rozhodně se nepouští do kosmologie, hlubších významů a prostě bere to, co již bylo řečeno v minulých dokumentech k Ravenloftu, jako samozřejmost (proto doporučuji knihu Domains of Dread, WotC příručku k Ravenloftu druhé edice, která je velmi detailní. I v recenzovaném textu na ni najdete několik doporučujících odkazů).

Co zde tedy najdete?

Od tvůrců World of Darkness se nedá čekat nic jiného nežli temný, velmi noirový svět. Z textu je cítit tajemství, svěžest a čtivost. Jak už bývá u WW zvykem, je protkán krátkými příběhy, úryvky z deníků a podobně. Potěší také naprosté minimum tabulek a verifikací pravidel - nejsou potřeba, vše je zde popsáno formou vyprávění, tak, jak to nejspíše bude DM prezentovat hráčům. Text je v této formě mnohem intuitivnější, ale klade větší důraz na předpřipravenost a nastudování hry, protože reference k tabulkám není možné využít, a tudíž neexistuje rychlá vazba k pravidlům během hry.
Kniha dává Ravenloftu úplně nový charakter, gotický a temný. Vyrovnanost prvků je skutečně příjemná a potěší každého, kdo nerad spoléhá na vrtkavost kostek. Pro hráče je pak kniha výhodná v tom, že DM může číst rovnou z ní, a stačí mu pouze přečíst velmi dobře srozumitelný text. Je vidět, že tvůrci hry mají s roleplayingem dlouhé zkušenosti a vědí, co si moderní podoba této zábavy žádá.
Zajímavé prvky, které stojí za přečtení:
Rozhodně chválím nové rozdělení ras, zařazení Outcast Ratingu (jak moc si vás dotyční domorodci pustí k tělu, a jaké bude jejich přesvědčení (Alignment) k postavám hráčů), obrovské množství textu, který se snaží dát DM nápady na to, jak hru udělat správně temnou (včetně doporučené četby a podrobné filmotéky). Velmi sugestivně napsané zde najdete jakési minirecenze nejvýznamnějších děl hororu, společně s nejvýznačnějšími prvky. Za nejvíce uspokojující tak považuji první a poslední kapitoly knihy, kdy je rozpitvána atmosféra hraní Ravenloftu.
Knihu mohu doporučit všem, kdo chtějí rychlý úvod do světa Ravenloftu, přičemž se spokojí se syrovým přístupem hyperreálného zpracování, typického pro White Wolf. Tento svět nepřeje hráčským stereotypům a klišé. A to se mi líbí.
Hodnocení: 9/10
- převzato z Czechdnd Reloaded -
Napsal SEBastian_Chum 02.02.2006
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
ČAS neregistrovaní : 0.0013420581817627 sec;
Nenalezeny žádné záznamy.
1 až 20 z 25 >
Podobné články
ČAS 0.10869789123535 secREMOTE_IP: 34.201.173.244