Koro-tarokka

Andrew Hackard ve svém článku „Ještě více zábavy a her“ vysvětluje použití balíčku karet tarokka na hraní karetních her takto:
Někteří lidé se ptali, proč by Vistani tolerovali, aby lidé používali karty Tarokka k hazardním hrám. Odpověď je prostá. Historicky se naše hrací karty také odvodily od tarotu, i když symbolika se teď již hodně vzdálila od původní. Dá se tedy usuzovat, že Ravenloft mohl projít podobným procesem... Jestli je to pro vás lepší, předpokládejte, že se jako hrací karty se používá „slabá“ tarokka a ne „skutečná“ tarokka, ze které se provádí věštby.
To samo s sebou nese několik zajímavých otázek: jak často se vyrábí „slabá“ tarokka? Jak se vyrábí v porovnání se standardními věšteckými kartami?
Tradiční proces vytváření Tarokky nastiňuje zde, na základě informací z originální sady pro Ravenloft Zapovězená učení (Forbidden Lore) a Van Richtenova průvodce: Vistani.
Pravou tarokku mohou vytvářet čistokrevní Vistani z téměř jakéhokoli vhodného materiálu. Většina balíčku je pravděpodobně z pergamenu nebo papíru, je ovšem možné, že balíček, který se předává jako dědictví nebo rodinná cennost, je vytvoření z tenkých dřevěných destiček, z kostí nebo dokonce ze slonoviny. Pigmenty, které se k vytváření karet používají se musí smíchat s krví; buď s krví samotného umělkyně, která je vytváří - pokud má v úmyslu je sama používat, nebo s krví Vistany, pro kterého jsou karty určeny. Zpracování balíčku je možné provádět jen během Přílivu, jak Vistani nazývají tři dny úplňku. Karty se pak tradičně zabalují do hedvábí a umístí se do dřevěné krabičky. K věštění může karty používat jen Vistan, pro kterého byl balíček vyroben, nebo jeho přímí potomci.
Pokud balíček použije někdo, pro koho nebyl určen, pak je koro, neboli slepý. Tarokka se může stát koro také v případě, že se ztratí nebo zničí buď samotné karty, nebo schránka, která byla vyrobená k jejich uchovávání. Pojmem koro-tarokka se také označuje balíček, který nebyl vytvořen se striktním dodržením všech podmínek, které jsou potřeba při zpracování balíčku pravé tarokky.
Mají snad Vistani v úmyslu vytvářet balíčky koro-tarokky? Možná. Sice je pravděpodobné, že koro-tarokka mohla vzniknout prostě jen špatným zacházením nebo zničením, mohli si Vistanky vytvářet balíčky koro-tarokky i jen pro zábavu, aby si ona i její příbuzní mohli hrát hry, aniž by to představovalo nebezpečí pro věštecký balíček. Dále je možné i to, že se koro-balíčky dávají mladým Vistankám, aby se seznámili a naučili zacházet s věšteckými kartami, dokud nebudou připravené vlastnit nebo si vyrobit své vlastní karty. Dokonce je možné, že si Vistani vytváří koro-tarokku jako jakousi pracovní verzi, když vytvářeli pravý balíček karet, ačkoli vzhledem k intuitivní povaze vistanského navrhování karet dochází k této možnosti asi jen zřídka. Vistani jsou schopni rozlišit koro a pravý balíček tarokky jako umí rozeznat giogota od čistokrevného druhu.
Někteří Vistani z Boemu, zvláště pak Corvarové, s velkou pravděpodobností používají koro-tarokku ke hraní hazardních karetních her, a ty pak mohou poskytnout pro zábavu giorgiům /postavám jiné než vistanské krve/, nebo s nimi provádí falešné věštby, když jejich věštci nechtějí používat svá Vidění. Dokonce je možné, že jestli někteří giorgiové hodně toužili po kartách tarokky, mohli jim jí za nemalý obnos nabídnout.
Koro-tarokka obecně nemívá obě kompletní částí - Nižší a Vyšší karty, protože ke spoustě her se Vyšší karty nepoužívají. V některých hrách se mohou vyskytovat dvě karty Koruny, které pak fungují - z pohledu současného chápání karet - spíše jako žolíci; nejoblíbenější takovými dvojicemi jsou karty Mlhy a Nevinný, nebo Mlhy a Temný vládce anebo také Temný vládce a Nevinný.
V doménách, kde je technologický pokrok dostatečný na to, aby tam byl vynalezen tiskařský stroj (kulturní úroveň 7. a vyšší), mohou někteří podnikaví giorgiové tisknout koro-tarokku ke hraní populárních her. Takové balíčky mohou obsahovat zajímavé výklady nebo naprosto scestné výklady původní vistanské symboliky, což je způsobeno tím, že tiskaři nemají vždy přístup k původním balíčkům tarokky a nemohou podle nich pak tisknou své karty. Pro Vistany jsou takové balíčky karet směšné (ale opovrženíhodné), ale dokud je giorgiové používají jen na hraní her, tak se o to nestarají. Pokud Vistani zjistí, že nějaký giorgio nebo giogioto /přítel Vistanů/ používá koro-tarokku, aby si na lidech nahrabal klamnými věštbami, může se snadno stát, že takového opovážlivce sešle Nepříjemné prokletí. /Projevy Nepříjemného prokletí jsou popsány v pravidlech/. (Giorgiové, kteří tento úskok prokouknou, se je nejspíš pokusí zmlátit nebo dát zavřít do vězení).
Pokud mají hráčské postavy zájem o balíček koro-tarokky, ať již z jakéhokoli důvodu (předstírání věštění, odvádění pozornosti nebo jen jako zajímavou věcičku do sbírky), mohou jej pořídit v ceně od 3 zl za nepříliš kompletní balík karet do 10 zl a více zvlášť umělecky zpracované balíčky nebo za sady karet z neobvyklých materiálů. Balíček na prodej by mohlo prodat i putovní divadlo Boem, pokud je diskrétně požádáte a koro-tarokku je možné objevit také jako novinku a obchodní zboží z domén Jádra; Dementlieu je z části velké tržiště a takové karty se zde dají sehnat. Giogotové si jako hráčské postavy mohou koro-tarokku vyrobit pokud na to mají příslušnou dovednost (obvykle malování, kreslení nebo tiskařství); obtížnost výroby závisí jen na tom, jak náročného zpracování si postava přeje dosáhnout. Postava, která má feat Přirozené Tarokky (Šampióni temnoty -Champions of Darkness, str. 45) si mohou vyrobit také pravou tarokku.
(Poznámka autora : Majitelé Zapovězených učení (Forbidden Lore) si všimnou, že jsem změnit časový údaj o tom, jak dlouho Vistani pracují na balíčcích tarokky; bral jsem to tak, že informace o Přílivu a Lunopustu ve Van Richtenově průvodci : Vistani přehání nahrazuje starší informace. A ještě chci poznamenat, že koro je ve skutečnosti romské slovo pro „slepý“)
Napsal Vannax 05.02.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
ČAS neregistrovaní : 0.00093603134155273 sec;
Nenalezeny žádné záznamy.
Podobné články
ČAS 0.086251020431519 secREMOTE_IP: 3.143.168.172