Ravenloft

Bajo
25.6.2007 12:15
Ravenlof - D20 vs ADnD
Vcera jsem uspesne odehral sve prvni dobrodruzstvi v Ravenloftu. Musim rici ze jsem jednou kdysi cetl zakladni knuhu (ani jsem ji myslim nedocetl), ale myslim ze mam celkem jasnou predstavu, jak ma Ravenloft vypdat + jsem ho hral jednou s Bifim + mam rad goticky horor + mam zkusenosti s MlwM.
Mel jsem trochu strach, jak to dopadne a jak se mi podari vytvorit ta prava Ravenloftovska atmosfera. Vysledek me prekvapil a nabudil. I hraci byli nadmiru spokojeni. Podobne uspokojivou hru uz jsem dlouho nezazil. Coz me samozrejme dovedlo k uvaham, se Ravenloftu venovat trochu vice. Jak jsem rikal, hlavnim zdrojem byla hlavne moje predstava o Ravenloftu. Potom nejake ramcove predstavy a strucny pruzkum, jak asi vypadaji dobrodruzstvi a o cem tematicky jsou. Sysem jsem zvolil DnD 3.5 hlavne proto, ze ho hraci znaji a ja jej mam doma k dispozici. Nicmene nyni uvazuji o tom dlouhodobejsim hrani a zvazuji DnD nebo ADnD. Vliv systemu je mi zrejmi (osobne je pro me trochu vice favorit ADnD), nicmene nevim jak je to presne s rozdily v hernich materialech jednotlivych edic a tak by se mi hodila nejaka rada, v cem jsou zakladni rozdily atd....
Autorská citace #1
25.6.2007 13:11 - Dalcor
Mám pocit že budeš muset študovat sám. Sice mám obě příručky, ale nehráljsem ani jednu.
Autorská citace #2
25.6.2007 14:27 - LZJ
Viděl jsem příručky Ravenloftu pro 3e a 3.5e a přijde mi, že natolik posouvají hru, že setting je mnohem důležitější, než základní pravidla. Tak spíš radím aplikovat verzi Ravenloftu podle verze DnD, kterou máte naučenou.
Autorská citace #3
25.6.2007 17:11 - Alnag
Gratuluji k dobré hře... nicméně, protože mi to dneska zvlášť nemyslí, mám asi hloupou otázku. Jak souvisí materiály se systémem. Tedy je bezesporu jasné, že víc a podrobnějších materiálů k Ravenloftu existuje pro AD&D, ale co jako? Běžně hraju s AD&D settingovými materiály a i statistiky zvládám konvertovat takříkajíc za běhu.
Viděl jsem trojkovou příručku k Ravenloftu (i Vannaxův překlad té dvojkové) a v zásadě žádné dramatické změny jsem tam neviděl, spíš jsem měl místama dojem, že trojková je možná převzatá slovo od slova. V některých 3e příručkách k Ravenlotu jsou popsány, věci, které tuším ve 2e nejsou... (takové ty nové Van Richtenovy tentononcy...), ale ruku do ohně bych za to nedal. Každopádně bych se nikterak nebál to kombinovat.
K systému... pokud hráči znají D&D, bavili se při užití D&D a hra šla dobře, proč měnit systém? Je to samozřejmě na tobě... ostatně já jako DM, bych si taky nenechal kecat do systému a vzal bych ten, který bych preferoval, ale moc jsem tu úvahu za tou změnou popravdě nepochopil... ale asi je to úplně šumák.
Akorát nevím, jestli jsem ti odpověděl na otázku.
Autorská citace #4
25.6.2007 17:22 - Bajo
Prave ze tady asi system moc se settingovymi materialy nesouvisi, alespon ne moc v tech ohledech, kere me ted zajimaji. Proto se ptam, ktere materialy povazujete, ti co o tom neco vite, za lepsi. Osobne mam radeji setting z dilny TSR nez WotC, nicmene Ravenloft ma z prevazne vetsiny na svedomy S&S (tedy White Wolf), takzde zde si nejsem jisty. Navic ani moc nevim, jake jsou ty settingove rozdily mezi 2ed a 3ed Ravenloftem. Jde mi nejen o realie sveta ale i o ruzny fluff a rady ke hrani.
Samozrejme si to muzu precit, ale zabralo by to dost casu a ja hrozne nerad ctu neco do RPG zbytecne, tak bych rad co nejvice informaci. Napriklad komu se co vice libi/nelibi a proc. Nejake rozdily tam urcite budou.
Netrpelive cekam treba na Vannaxuv komentar...ale vitam samozrejme postrehy od vseh
Autorská citace #5
25.6.2007 17:29 - Dalcor
Rekl bych ze v ADnD toho bylo napsano vice, ted jde o to jestli to neni an skodu...
Autorská citace #6
25.6.2007 17:59 - Alnag
Qualdezar: Jasný. Teď už jsem se zorientoval. Takže... osobně bych doporučoval se podívat na zdejší překlad Domén děsu od Vannaxe. Jak už jsem zmiňoval, při jejich čtení jsem měl pocit, že třetiediční příručka z toho převazala pasáže systémem Ctrl+C, Ctrl+V ale výhoda tady je natolik jasná, je to obsáhlejší a je to česky, že bych to nadále vůbec neřešil.
Plus máme i překlad několika RL dobrodružství. Co se dalších materiálů týče opravdu bych to bral bez ohledu na edice. Pravda je, že 3e verze je od White-Wolfa tak až na občasnou prestižku je to vždycky zajímavé čtení. Ale doplňky teď asi neřešíš, takže bych to viděl jasně. Domény děsu a pak uvidíš... zbytečné čtení to rozhodně nebude a Vannax bude jistě rád, že se to zužitkuje. ;-)
Autorská citace #7
25.6.2007 20:33 - Vannax
Zdar, přestěhoval jsem se a tak mám různý zařizovačky atd. takže se teď na netu zas tak moc nevyskytuju. Jinak co se týče volby systémů, asi ti nepovím nic moc jiného, než co už tu bylo řečeno.
Obecně je asi jedno jaký si zvolíš systém, protože těch pár statistických údajů se dá "jednoduše" převést ze staršího systému do novějšího, ale i opačně.
Ke starší edici je skutečně k dispozici daleko více materiálů. V novějších edici, kterou vydával White Wolf jsou ale taky užitečný informace, který ale nejsou nezbytně nutný ke hře. Mám teď na mysli pět vydaných Ravenloft Gazetteerů a pár nových dobrodružství.
Pravidla pro třetí edici jsem nečetl a ani nehodlá, protože nečekám, že v nich bude něco extra nového.

Vrátím se ještě k těm "jednoduchým" převodům statistik mezi edicemi, jak jsem na začátku zmínil. Jeden čas se tadyto na FoS Fóru dost řešilo a je pravda, že argumentace vyznívala spíš pro ADnD, protože statistické údaje k vládcům domén v systém 3. a vyšší edice popisuje tyhle postavy celkem nelogicky (nebo spíš zbytečně komplikovaně).

Ale abych se tady moc nerozvášnil, doporučím ti, abys hrál v systému na jakej jsi zvyklej s tím, že pokud použiješ nějaké ofic. materiály, tak si je před hrou prostě upravíš podle potřeby. Doporučuju to proto, aby ses při hře zbytečně nezabýval pravidlama na úkor ostatních věcí, který jsou pro hru daleko důležitější.

-------
Jinak ješět poznámka pod čarou, autoři, kteří psali nové herní materiály pod White Wolfem jsou zčásti staří, ostřílení vlci, kteří původně vydávali pod TSR a zčásti lidi, kteří vedli oficiální internetovou stránku pro Ravenloft. Takže kvalita těch nově vzniklých věcí není rozhodně o nic horší než předchozí díla.

Určitě sem pak hoď nějaký zápis ze hry a dojmy z mástrování. Jsem natěšenej :).
A když něco nebudeš moct rozlousknout, tak rád poradím (pokud budu vědět)
Autorská citace #8
26.6.2007 11:30 - Bajo
Hm, takze se zda, ze v tom opravdu rozdil neni. V tom pripade je to tedy jedno, takze diky za rady.
Zapis je mozny, ale musim se k tomu dokopat. Kazdopadne hra byla postavena na motivu proklete vesnice (nebo alespon vesicani si mysleli, ze je prokleta), kterou stihl mor a hlad. Uzitkova zver uhynula a jidla bylo malo, obzvlaste masa (nepocitame-li krysy). Vesnicani museli pod dohledem samozvane veleknezky delat lidske obeti, aby kletbu odvratili, nikdo si vlastne uz ani nepamatoval, za co je ta kledba stihla. Postavy se ubytovaly v hostinci, kde jak se ukazalo, hostinsky nejake maso ma, nejake specialni maso zda se.....kdyz jim ho poprve nabidl, tak hraci doslova zbledli.
Jako pekne sceny se napriklad ukazalo, kdyz v noci postavy vzbudily rany, jak hostinsky porcoval nejake maso. Nebo kdyz se v hostinci ubytoval nejaky cizinec, ktery nasledujiciho dne zmizel za podivnych okolnosti. I scena kdy se paladin nabidl na oltar misto nevinnych vesnicanu, apod...misty se fakt dala atmosfera krajet. Srovnal bych to s nejlepsimy hrami ve VtM a WoD.
Autorská citace #9
26.6.2007 17:18 - Bajo
btw. co nejake inspirativni filmy, vite nekdo o necem?
edit: myslim mimo tu znamou klasiku, jako dracula ci nosferatu, frankenstein, apod...
Autorská citace #10
26.6.2007 18:08 - Vannax
Amadeus (1984)
Hlavní role: F. Murray Abraham, Tome Hulce, Elizabeth Berridge
Režie: Miloš Foreman
***

Army of Darkness (1992)
Hlavní role: Bruce Campbell, Embeth Davidtz
Režie: Sam Raimi
***

Barry Lyndon (2004)
Hlavní role: Ryan O'Neil, Marisa Berenson, Patrick Magee
Režie: Stanley Kubrick
****

The Black Cat (1934)
Hlavní role: Bela Lugosi, David Manners, Boris Karloff, and Jacqueline Wells
Režie: Edgar G. Ulmar
****

The Bunker (2001)
Hlavní role: Jason Flemyng, Jack Davenport, Christopher Fairbank
Režie: Rob Green
**

The Changeling (2004)
Hlavní role: George C. Scott and Trish Van Devere
Režie: Peter Medak
*****

Constantine (2004)
Hlavní role: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Peter Stomare
Režie: Francis Lawrence
***1/2

Cursed (2005)
Hlavní role: Christina Ricci
Režie: Wes Craven
*

The Curse of Frankenstein (1957)
Hlavní role: Peter Cushing, Chistorpher Lee
Režie: Terence Fisher
****1/2

Cyrano de Bergerac (1990)
Hlavní role: Gerard Depardieu, Vincent Perez, Anne Brochet
Režie: Jean-Paul Rappenaeu
*****

Deathwatch (2002)
Hlavní role: Jamie Bell, Laurence Fox
Režie: Michael J. Bassett
****

The Downfall (La Chutte) (2005)
Hlavní role: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch
Režie: Oliver Hirschbiegel
*****

Evil Dead (1979)
Hlavní role: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss
Režie: Sam Raimi
****

Evil Dead II: Dead by Dawn (1987)
Hlavní role: Bruce Campbell, Sarah Berry
Režie: Sam Raimi
*****

From Dusk till Dawn (1996)
Hlavní role: George Clooney, Quentin Tarantino, Salma Hyek, Tom Savini, Cheech Marin
Režie: Robert Rodriguez
**

The Fog (1980)
Hlavní role: Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Tom Atkins, Janet Leigh, and Hal Holbrook
Režie: John Carpenter
*****

Frankenstein (1931)
Hlavní role: Boris Karlof
Studio: Universal Films
****

Frankenstein Must Be Destroyed! (1970)
Hlavní role: Peter Cushing and Veronica Carlson
Režie: Terrence Fisher
***

The Gorgon (1964)
Hlavní role: Peter Cushing, Barbara Shelley, Christopher Lee, Richard Pasco
Režie: Terrence Fisher
****

The Hearse (1980)
Hlavní role: Trish Van Devere, David Gautreaux, and Joseph Cotton
Režie: Gregory Bower
**

The Hidden (1987)
Hlavní role: Michael Nouri, Kyle MacLachlan, Claudia Christian
Režie: Jack Sholder
*****

Horror of Dracula (1957)
Hlavní role: Peter Cushing, Christopher Lee
Režie: Terrence Fisher
*****

The House by the Cemetery (1981)
Hlavní role: No one in particular
Režie: Lucio Fulci
***

The House on Haunted Hill (1959)
Hlavní role: Vincent Price, Carol Ohmart
Režie: William Castle
**

The Illusionist (2005)
Hlavní role: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel, Rufus Sewel
Režie: Neil Burger
*****

Lust for a Vampire (1970)
Hlavní role: Ralph Bates, Barbara Jefford
Režie: Jimmy Sangster
**1/2

Name of the Rose (1986)
Hlavní role: F. Murray Abraham, Sean Connery, Christian Slater, Ron Perlman
Režie: Jean-Jacques Arnaud
*****

Nightmare (1964)
Hlavní role: David Knight, Moria Redmon, and Jennie Linden
Režie: Freddie Francis
****

Pactes des loups (Brotherhood of the Wolf) (2002)
Hlavní role: Samuel Le Bihan, Monica Belluci, Mark Dacascos, Vincent Cassel
Režie: Christophe Gans
****

Phantasm (1979)
Hlavní role: Michael Baldwin, Reggie Bannister, and Angus Scrimm
Režie: Don Coscarelli
*****
The Pit and the Pendulum (1961)
Hlavní role: Vincent Price, Barbara Steele
Režie: Roger Corman
***

Plunkett & Maclane (1999)
Hlavní role: Robert Carlyle, Johnny Lee Miller, Liv Tyler, Michael Gambon
Režie: Jake Scott (son of Ridley)
***1/2

The Reptile (1966)
Hlavní role: David Baron, Jennifer Daniel, Noel Williams, and Michael Ripper
Režie: John Gilling
***

Resident Evil (2002)
Hlavní role: Milla Jovovich
Režie: Paul W.S. Anderson
*****

Resident Evil: Apocalypse (2004)
Hlavní role: Milla Jovovich
Režie: Alexander Witt
**
The Satanic Rites of Dracula (1973)
Hlavní role: Peter Cushing, Christopher Lee
Režie: Alan Gibson
***

Scream and Scream Again (1969)
Hlavní role: Vincent Price, Christopher Lee, Marshall Jones, Peter Cushing, and Christopher Matthews
Režie: Gordon Hessler
**
The Screaming Skull (1958)
Hlavní role: John Hudson and Peggy Webber
Režie: Alex Nichol
**

Tomie (1999)
Hlavní role: Yoriko Douguchi, Miho Kanno and Mami Nakamura
Režie: Ataru Oikawa
*

Undead (2005)
Hlavní role: Felicity Mason, Mungo McKay, Rob Jenkins
Režie: Michael and Peter Spierig
Studio: Lions Gate Films

The Vampire Effect (2003)
Hlavní role: Charlene Chui, Gillian Chung
Režie: Dante Lam
***

Van Helsing (2004)
Hlavní role: Hugh Jackman, Kate Beckinsale, Richard Roxburgh
Režie: Stephen Sommers
1 z 5 (za kinematografickou hodnotu) [(5 z 5) za hodnotu z hlediska materiálu pro Ravenloft]

The Village (2004)
Hlavní role: Joaquin Phoenix, Bryce Dallas Howard, Adrien Brody
Režie: M. Night Shyamalon
****

K výše uvedenému přidám ještě Ostrov Dr. Moreaua
Rok natočení, režiséra ani hlavní herce si nepamatuju.
***
Seznam filmů jsem převzal z FoS. Recenze k filmům dodám na tyhle stránky někdy časem. Ale popravdě řečeno, s tím hodnocením se u některých filmů až tolik neztotožňuju.
Autorská citace #11
26.6.2007 18:54 - Bajo
To je tvoje osobni sbirka, nebo je to v nejake knize napsano?
Kazdopadne diky.
edit: aha, nevsiml jsem si, ze dole je zdroj napsany, tak nic.
Autorská citace #12
27.6.2007 09:44 - Alnag
Já bych k tomu přidal The Prestige, česky tuším Dokonalý trik. Myslím si, že do RL (i jinam) velmi inspirativní.
Autorská citace #13
27.6.2007 09:59 - andtom
Moc horror nemusím. Ale z toho mála, co jsem viděl, vřele doporučuji Prince of Darkness a Event Horizont.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

ČAS neregistrovaní : 0.0014829635620117 sec;
Nenalezeny žádné záznamy.
ČAS 0.061095952987671 secREMOTE_IP: 54.224.52.210