Ravenloft

Vannax
17.2.2007 18:19
Interview s P.N.Elrod, autorkou dvou stěžejních románů k hernímu prostředí Ravenloft (Já Strahd a Já Strahd: Válka proti Azalinovi)přináší, kromě informací o knihách samotných, velice zajímavý pohled na to, jak obtížné je vytvořit román dle požadavků TSR/WotC a s jakými problémy se spisovatelé musí vyrovnávat. Rozhodně to stojí za přečtení.
Autorská citace #1
17.2.2007 18:19 - Alnag
Mimochodem teda psát pro TSR/Wizardy je teda docela opruz jak vidím. Ještě, že mi to nehrozí. Ale teda jako to už pak není umění, ale šílená nádeničina, jestli to tam běžně probíhá tímhle stylem. (Což taky lecos vysvětluje)
Autorská citace #2
19.2.2007 07:35 - Xeth
Tušil jsem, že to vypadá nějak podobně, ale že to je TAK strašné, to jsem nevěděl.
Coby autor bych chápal, že WotC chtějí mít příběh vedený podle jisté osy, ale mluvení do toho, JAK mám psát, to je docela silné kafe.
Na druhou stranu mám docela i pochopeni pro postoj WotC. Pokud mají představu o tom, jak by kniha měla vypadat (atmosféra, charakterové zabarvení jednotlivých postav atd.) a autor jim přinese skvěle napsaný příběh, který se ale představě moc nepodobá, rozumím, že chtějí udělat změny. A protože je nemožné udělat předem požadavek na všechny scény, může těch oprav být i docela dost.
Jedno je jisté... myslím, že je to opruz a já bych se do spolupráce s WotC s největší pravděpodobností nepustil.... :)
Autorská citace #3
19.2.2007 07:51 - Rytíř
Ok, nabídnu vám pohled trochu z jiný strany :)))
Ten rozhovor je dost dobrej.. pro mě ale z jiného důvodu, než že bych litoval autory trpící šikanou od WotC :)) Četl jste někdo něco od Elrod? Já nedávno tu její prvotinu, Krvavý seznam.. a musím říct, že kdyby mi to přinesla a já měl mandát jako WotC, taky bych na tom nenechal kámen na kameni! Ona si ta ženská o sobě dost myslí a přitom píše.. no když jí budu hodně fandit, tak průměrně.
Ale jak říkám, sem rád, že sem to čet, protože aspoň chápu důvod, proč jsou ty postavy takový plochý, prvoplánový, děj bez velkejch zvratů a některý akce a myšlenkový pochody hlavního hrdiny pro mě nepochopitelný. Jako zápisky ze hry to je totiž celkem dobrý :)
Autorská citace #4
19.2.2007 09:48 - Vannax
Když jsem si tenhle rozhovor překládál, tak mě taky dost překvapilo, jakým stylem vznikají romány k RPG. Ani jednu z obou knížek jsem zatím ještě nečetl, ale určitě se do toho časem pustím. Pak budu moct doplnit Rytířův názor na Elrodinu prvotinu.
Rozhovor sice dává poměrně dost nahlédnout pod pokličku vztahů mezi najatými autory a TSR/WotC, na druhou stranu ale nejde brát tenhle rozhovor jako že to tak chodí ve všech případech. Je to jen jedna autorka a jedna zkušenost bez porovnání se zkušenostmi jiných spisovatelů. Časem se mi snad podaří sem dostat ještě další.
Autorská citace #5
19.2.2007 10:36 - Xeth
Vannax: Já slyšel zkazky o těchto praktikách už docela dávno... nikdy však nijak konkrétně. Myslím si, že je to obecný přístup ke všem. Nevím jak dobrá či špatná autorka paní Elrodová je, ale nemyslím si, že mne příliš láká něco od ní číst... po tom co napsal Rytíř. Možná kdyby jí někdo pořádně vychvílil.... :)
Autorská citace #6
19.2.2007 11:36 - Dalcor
No každopadně co se týče problematiky psaní an zakázku stačís e podívat že třeba ti, kteří celou tuhle problematiku pro TSR/WOTC započali na několik let, pro neshody, opustili, že.
Mimochodem horší je při psaní těchto ság jejich konzistence. Nevím třeba jak je dokončenej Soth v Ravenloftu, ale na Krynnu (POZOR SPOILER na WAR OF SOULS) umírá. Třeba nová trilogie Rise of Solamnia je jakoby byla psaná z jinéhos věta, ale je to špičkové čtení ;)
Mimochodem právě knihy P.N. Elrodové z Ravenloftu budou v hlasování o nových knihách Fantomprintu.
Vannaxi, byl by jsi schopen udělat pro mě seznam "Doporučené četby z Ravenloftu?" Já ho přetvořím pro Fantom Print.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

ČAS neregistrovaní : 0.00080609321594238 sec;
Nenalezeny žádné záznamy.
ČAS 0.049206018447876 secREMOTE_IP: 54.85.255.74