Ravenloft

Vannax
10.5.2007 12:04
Kromě standardních archetypů postav existuje i spousta šablon, jak hrát netypické postavy. O co zajímavější je ale jejich životní příběh, o to náročnější výzvu představují pro samotné hráče. Zdánlivě jednoduchá šablona postavy, může být velice záludná na hraní role. Zde představuji jednu z nich.
Autorská citace #1
10.5.2007 12:04 - Alnag
Zajímavý článek. Připomnělo mi to, jak se jednou moje postava spontánně pod vlivem událostí stala takovým týpkem, co nemá co ztratit. Vypravěč na mně koukal dost jako na blázna, když jsem se vrhal vstříc nebezpečí...
Autorská citace #2
10.5.2007 12:13 - Vannax
Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Když si ale takovouhle postavu představím v reálném životě, nechtěl bych být v její kůži. Ještě že se to dá jenom hrát ve hře.
Autorská citace #3
10.5.2007 14:04 - Jerson
Ono se občas stane, že se do takové pozice dostane i běžná postava jen proto, že hráč neví co dál, a tak provádí sebevražedné akce. Osobně jim v takové chvíli připomínám, že můžou ztratit třeba ruku, ale zůstat naživu :-)
A jinak s tím článkem nesouhlasím v tom smyslu, že taková postava může být i úplně jiná než popsaná. Vzpomínám si třeba na Michaela Douglase ve filmu Free Fall (Volný pád) - jeho D-fense nemá co ztratit, ale přesto se chová jinak než napsal Vannax. I když si je (minimáně v závěru) vědom toho, že dříve či později zemře.
Jinak k takové postavě - dovedu si jí představit v jednorázové hře, kde má nějak daný cíl, ale v dlouhodobější hře se nutně musí změnit, jinak její příběh bude dost neuvěřitelný. Ať už tedy umře, nebo získá nějaký smysl života.
Autorská citace #4
10.5.2007 14:15 - Alnag
Někdy bohužel takové postavy ve hře vzniknou, když Vypravěč třeba nevědomky připraví hráče o všechny věci, na kterých mu ve hře záleželo, všechny vazby, které jeho postava měla a tak podobně. Viděl jsem to už z obou stran pomyslného DMovského stínítka a není to pěkné...
Autorská citace #5
10.5.2007 14:24 - Vannax
Jerson. V tom máš určitě pravdu. Tohle je jakýsi čistě účelový kit/šablona hráčské postavy (případně i NPC), která pod tíhou například prokletí, nemůže pokračovat v hraní původním způsobem a přesto chce se svou postavou pokračovat dál. Rozhodně to není typ postavy, se kterou by člověk vstupoval do hry a těšil se na dlouhodobé hraní.
Autorská citace #6
10.5.2007 15:58 - Jerson
Teď jsem si všiml, že v nadpisu je chyba v slově ztratit - chybí "t". Jeden můj hráč si dělá postavu do nové kampaně, a podobný charakter bude míz na začátku, včetně toho alkoholismu. Nicméně protože jde o kampaň, tak se i tento postoj bude měnit. Sám jsem zvědavý, jak dlouho bude hrát původní charakter (i když mám dost možností tuto dobu zkrátit)
Autorská citace #7
10.5.2007 20:06 - Alcarmo
Tenhle nápad se mi rozhodně líbí, okamžitě ho vyzkouším. Co se realističnosti týče, sám jsem v životě zažil chvíle, kdy jsem měl pocit, že nemám co ztratit. Naštěstí mě to hned přešlo (nešlo o situace které by tomu odpovídaly), ale hra má mnoho možností, do hry budu vstupovat jako zlomený člověk jehož všichni přátelé byli zavražděni ohavnými (nechám na DMovi) při dobytí elfího města. To že je to postava jednorázová není na závadu, každý by si měl občas odpočinout od chrabrých hrdinů bez bázně a hany. Možností je mnoho, ale mě se líbí tahle:)
Autorská citace #8
10.5.2007 22:53 - Vannax
RE Alcarmo: Jsem rád, že ti to bude k užitku. To je jedna z nejlepších odměn za připravený článek. A pak napiš, jak se ti to povedlo implementovat do hry a jak na to reagovali ostatní hráči.
Autorská citace #9
22.5.2007 13:49 - andtom
Líbí se mi zpracované téma, parádní archetyp.
Podle mně však nemusí jít ve všech případech o předvítatelnou postavu. Dotyčný nemusí být trvale ve stavu rezignace, ale může to na něj mnohem častěji chodit ve vlnách. To znamená chová se víceméně normálně, ale v kritické chvíli na něj může (ale nemusí) přijít třeba sebevražedná odvaha nebo jiný projev toho, že nemá co ztratit. To přesně odpovídá tomu, jak píše Alcarmo, že zažil CHVÍLE, kdy měl pocit, že neměl co ztratit.
Nebo jinak řečeno: I u jiného běžného archetypu postav mohou nastat MOMENTY, kdy se dostane pod nějakým tlakem do stavu, kdy nemá co ztratit. Když tlak pomine, postava se vrátí do normálu.
Autorská citace #10
22.5.2007 15:45 - Vannax
Andtom: jo, máš pravdu, že i takovýhle vývoj postavy by se dal použít a postava nemusí být nutně odsouzená k záhubě. Ten archetyp je postavený jako extrém.
(Ovšem i takovýhle extrém se může objevit jak v životě, tak i ve hře. RL je tomu zvlášť nakloněný :)
Autorská citace #11
23.5.2007 08:54 - andtom
Vannax: Jj, takový archetyp se může objevit jako čistý extrém, kdy postava překoná určitý bod ze kterého už není návratu. I když kdy lze s jistotou říct, že už nikdy nebude návratu, viz dále ...
Chtěl jsem říct, že tento prima článek s popisem čistého archetypu má širší použití, protože to lze dočasně využít na určité momenty prakticky libovolné postavy, pokud ji potká nějaká závažná spouštěcí událost. Vlastně se předem nedá říct, jestli postava má trvale nebo dočasně archetyp "muž, který nemá co ztratit", protože i po dlouhé době může (ale nemusí) člověk najít nový smysl života. Celé kolem tohoto se mi zdá dost zajímavé pro použití ve hře.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

ČAS neregistrovaní : 0.0017449855804443 sec;
Nenalezeny žádné záznamy.
ČAS 0.064889907836914 secREMOTE_IP: 54.226.25.246